ÄIDINKIELEN opetuksessa
- leikitellään kielellä lorujen, runojen ja sanaleikkien avulla sekä tutkitaan kieltä leikinomaisesti esimerkiksi rooli-, draama- ja teatterileikin keinoin.
- käsitellään erilaisten vuorovaikutusharjoitusten, keskustelujen ja draaman avulla lastenkirjallisuutta, satuja, kertomuksia, loruja, tietotekstejä, mediatekstejä ja pelejä.
- oppilasta ohjataan käyttämään luovuuttaan, vahvistamaan ilmaisurohkeuttaan ja ilmaisemaan itseään monipuolisesti erilaisissa viestintä- ja esitystilanteissa.
- hyödynnetään draaman toimintamuotoja erilaisten ajankohtaisten aiheiden, teemojen ja kirjallisuuden käsittelyssä. Draamaa ja kirjallisuuden opetusta yhdistetään myös muiden oppiaineiden opetukseen. Draama vahvistaa oppiaineen toiminnallista, kokemuksellista, elämyksellistä ja esteettistä luonnetta.
- oppilaita ohjataan tulkitsemaan, tuottamaan ja arvioimaan yhä monimuotoisempia tekstejä, käyttämään mielikuvitusta, kertomaan tarinoita ja mielipiteitä sekä kuvaamaan omia kokemuksia, havaintoja ja ajatuksia puhumalla, kirjoittamalla ja kuvien avulla yksin ja yhdessä.
- hyödynnetään lapsille ja nuorille suunnattua media- ja kulttuuritarjontaa, esimerkiksi kirjastoa, elokuvia, teatteria ja museoita.
- tarjotaan mahdollisuuksia osallistua oman luokan ja kouluyhteisön kulttuuritoiminnan sekä omien esitysten suunnitteluun ja toteutukseen.
- oppilaat saavat monipuolisesti palautetta siitä, miten he ymmärtävät ja käyttävät kieltä, ilmaisevat itseään, osallistuvat yhteiseen keskusteluun sekä tuottavat ja tulkitsevat tekstejä
- oppilaita ohjataan arvioimaan omaa ja muiden työskentelyä, ilmaisua ja tuotoksia.